Stories   Om sikkerheten

Om sikkerheten

Trampoliner er ikke farligere enn andre sportslige fritidsaktiviter

Trampoliner og trygghet er avhengig av kvalitet og hvordan den brukes. Trampoliner er ikke farligere enn andre sportslige fritidsaktiviter som f.eks sykling, skateboard eller lagidretter generelt.

 

Ikke hopp flere enn to personer samtidig!

To personer kan ha øyekontakt med hverandre når man hopper. Da kan man ha en viss kontroll på hverandre og kan være oppmerksom på hvordan den andre hopper. Er man flere er ikke dette mulig. Kollisjoner mellom hopperene er grunnen til over halvparten av skadene som oppstår på trampoliner.

Barn under 6 år har ikke utviklet balansen sin fullt ut enda og derfor skal de alltid hoppe alene. Størrelsen på hoppeduken har stor betydning for økt trygghet når det gjelder trampoliner. En stor størrelse på hoppeduken gir en god fordel sikkerhetsmessig ved at man får større avstand til kantene. Det har skjedd at små barn har ramlet av hoppeduken til trampolinen når flere har hoppet samtidig. For å unngå slike situasjoner og uhell anbefaler vi derfor alltid å ha et sikkerhetsnett montert på trampolinen.

Personer med nakke- eller ryggproblemer bør først snakke med lege eller fysioterapeut, da det kan være skadelig for nakke/rygg å hoppe på trampoliner. Bruk sunn fornuft, og lær barna hvordan man bruker trampolinen på en trygg måte. Da kommer hele familien til å ha det utrolig gøy med trampolinen i mange år framover!

Les mer om hvordan trampolinen påvirker kroppen her: Legen har ordet

 

Dette bør du vite om kantbeskyttelser

Man bør ikke ha forventninger om at alle kantbeskyttelser på markedet er like. Kantbeskyttelsen er sammen med rammen den dyreste delen å produsere til en trampoline, dermed er det også med disse delene produsenter av billige trampoliner gjerne sparer på bekostning av kvalitet.

Hvor tykke bør kantbeskyttelser være?
Man behøver minst 20 mm med støtabsorberende skum som har lukkede celler.

Hvor brede bør de være?
En kantbeskyttelse må dekke både rammen og fjærene samtidig og sitte skikkelig fast - noe som ikke alltid er like enkelt, avhengig av kvalitet og materiale.

Hva er kantbeskyttelsen laget av?
Billige trampoliner bruker ofte skumgummi med åpne celler. De suger til seg vann, noe som gjør at de råtner eller materialet går i oppløsning hverandre etter en periode.

Hvor lang holdbarhet kan man forvente?
Om det ytre materialet ikke er UV-stabilisert kan du beregne ca. 1-2 års levetid. Da har solen vanligvis hatt nok tid til å skade materialet og du må du kjøpe en ny kantbeskyttelse. Billige kantbeskyttelser har vanlig armert lettvektspressenning som ytre material, som er et material det er veldig utfordrende å sy i. Resultatet er at materialet ofte går i stykker i sømmene – og at kantbeskyttelsen faller fra hverandre.

Kvalitet gjør forskjell.
Du kan forvente mer av kantbeskyttelser produsert med lukkede celler og UV-stabilisering, både når det gjelder kvalitet og holdbarhet. Det lønner seg å velge en kantbeskyttelse med en kvalitet som ikke går på bekostning av tryggheten for de som hopper.


X

Innstillinger for informasjonskapsler